7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Schweizisk flagga på båt i Luzern.

Publicerad 15 januari 2018 13:46 - Uppdaterad 4 april 2018 08:36

160 schweiziska politiker till attack mot anti-Public service-förslag

Folkomröstningen i Schweiz gällande avskaffande av den obligatoriska TV-avgiften närmar sig och båda sidor trappar upp kampen om invånarnas röster.

”No Billag” heter förslaget som schweizarna ska rösta om den 4 mars. Billag är Schweiz motsvarighet till Radiotjänst i Kiruna (Rikab) och inkasserar varje år motsvarande nästan 11 miljarder kronor i mottagaravgifter

Förslaget att göra betalningen av public service frivillig är ett initiativ som vuxit fram inom det högerpopulistiska partiet SVP (Schweizerischer Volkspartei).

Opinionsundersökningar pekar på att en majoritet av schweizarna stöder No Billag, samtidigt som de flesta är relativt nöjda med de schweiziska PS-företagens utbud.

Vill behålla oberoendet

Med cirka 50 dagar kvar till folkomröstningen går nu 160 politiker från alla större partier samman under parollen ”No to No Billag”.

Politikerna kallar förslaget en frontalattack på medie- och direktdemokratins mångfald.

En seger för No Billag skulle innebära mer makt till privata intressen av olika slag, menar de 160.

– Vi vill inte att våra medier ska bli språkrör för intressegrupper och politiker, som fallet i Italien eller USA, säger politikerna.

Åtta partier

Det är politiker från åtta schweiziska partier som nu påpekar hur oerhört viktigt det är att all energi läggs på att stoppa förslaget.

Enligt No to No Billag handlar det både om vikten av att hålla samman Schweiz med sina många olika regioner och språk och att garantera ett seriöst medieutbud lokalt, vilket 21 regionala PS-radiostationer och 13 lokala TV-stationer gör idag.

Under press

Precis som i de flesta andra europeiska länder har schweizisk Public service varit under stark press på senare år. De privata mediehusens lönsamhet har försämrats, samtidigt har de schweiziska PS-företagen med SRG/SSG i spetsen vuxit och är även ledande nyhetsportaler online.

TV-avgiften som i Schweiz är 451 franc (ca 3 800 kronor) per år och hushåll har utsatts för allt skarpare kritik. 2015 beslutade schweiziska folket med knapp majoritet (50,1 procent) att den apparatbaserade avgiften från 2019 ska ersättas med en avgift som alla hushåll måste betala.

Exakt vilka konsekvenserna blir om No Billag-förslaget går igenom och den obligatoriska avgiften avskaffas är oklart.

Läs merlänk till annan webbplats

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör