7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

NRK:s nyhetssida

Publicerad 19 februari 2018 09:26 - Uppdaterad 4 april 2018 10:10

NRK tillbakavisar tidningskritik

Norska tidningars digitala intäkter ökar snabbt, trots att Public service tillhandahåller nyheter fritt på nätet.

De norska medieföretagens organisation MBL (Mediebedriftenes Landsforening) presenterade i veckan en undersökning gällande norska folkets vilja att betala för nyheter på nätet. Den visade att hälften av de tillfrågade som inte prenumererade på en pappers- eller digitaltidning uppgav att orsaken var att de fick tillräckligt med nyheter gratis på webben.

Redaktörer stör sig

Flera norska tidningschefer ger NRK skulden för tidningarnas intäktsproblem.

– NRK som har astronomiska summor att röra sig med ligger väldigt nära exempelvis Aftenposten när det gäller textbaserade nyheter, säger Aftenpostens chefredaktör Espen Egil Hansen till norska Journalisten.

Även Bergens Tidendes chefredaktör Øyulf Bjertene menar att NRK digitalt blivit mer lika de sajter som tidningarna tar betalt för.

– Jag menar att vi har ett bra erbjudande till läsarna. Men om du som som användare kan få något som inte är fullt lika bra men som är gratis, så är det tillräckligt för många.

Flera medier ger fler perspektiv

Men NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen avfärdar tidningskritiken mot NRK.

– Vi fick nyligen höra rapporter om att exempelvis Schibsteds intäkter ökat med 50 procent – det är fantastiskt bra och jag gläder mig över deras framgångar. Och min slutsats blir att NRK:s mobila trafik inte påverkar vad som händer bakom tidningarnas betalmurar.

Eriksen hävdar dels att det saknas forskningsunderlag för att hävda att NRK:s närvaro leder till en sämre utveckling för de kommersiella aktörerna, dels att det finns stort samhällsmässigt värde i att människor använder flera medier och därmed får flera perspektiv.

Läs merlänk till annan webbplats

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör