18 juni

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan-Eric Bergstrandh

Publicerad 11 april 2018 16:28 - Uppdaterad 11 april 2018 16:40

In memoriam: Jan-Eric Bergstrandh

Ljuddesignern Jan-Eric Bergstrandh, Åkersberga, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han efterlämnar maka och två barn. Jan-Eric blev 81 år.

Jan-Eric föddes i Helsingborg och utbildade sig till ingenjör. Han var också trumslagare och reste i folkparkerna under 1950-talet. En amerikansk film om tv fick honom att intressera sig för ljudteknik och när dåvarande Radiotjänst sökte folk 1958 fick han anställning. Där arbetade han med legendarer som Kjell Stensson och Hasse och Tage i Mosebacke Monarki.

1967 rekryterades han vidare till Sveriges Television (SVT) och fortsatte där sin karriär som A-ljudtekniker fram till sin pensionering. Första sändningen var ett samarbete mellan SVT och brittiska BBC som spelades in på Berns. Då träffade han också sin idol, den franske sångaren Gilbert Becaud och lärde honom sjunga några ord på svenska: ”Glöm ej bort det finns trosor överallt”.

Janne arbetade med en lång rad artister genom åren. Han var oerhört uppskattad av både artister och musiker för sin ljuddesign. Det var de stora, ofta direktsända och krävande underhållnings- och musikprogrammen han arbetade mest med.

Melodifestivalen 1969 då Tommy Körberg vann med ”Judy min vän” var Jannes första – men det kom att bli många fler. När SVT i Göteborg skulle arrangera sin första Melodifestival 1975 rekryterade man Jan-Eric som A-ljud.

Efter att ABBA vunnit i Brighton 1974 med Waterloo, fick Jan-Eric det ärofyllda uppdraget att ansvara för ljudet till Sveriges första Eurovision Song Contest 1975, denna jättestora musiktävling, då med 900 miljoner tittare runt om i Europa. Efter genrepet i Brighton var ABBA inte nöjda med BBC:s ljud och krävde att Janne skulle framföra deras önskemål, annars skulle de inte ställa upp. Som tur var – för både ABBA och BBC – löste sig ljudproblemen och resten är musikhistoria.

Det var inte alltid lätt att vara alla till lags när det gällde ljud, men Janne löste alla problem med omvittnat gott humör, med en ängels tålamod och en musikers vältränade öra.

Efter sin pensionering från SVT fortsatte han med diverse ljudarbete bl.a. för Åkersberga-revyn och ett par somrar med populära Wiraspelen.

När SR firade Dagens Ekos 80-årsjubileum var Janne hedersgäst, eftersom han hade skapat Ekots jingel - den mest spelade jingeln i radio. Den kommer nu alltid att kännas som en hälsning till oss från en kär och uppskattad SVT-kollega.

För vänner och SVT-kollegor

Gunilla Friis

Marianne Lindberg-Södergren

26 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör