7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

NRK har arbetat i flera år med att förbereda och skapa dramaserien om terrorangreppen på regeringsbyggnaderna i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Publicerad 23 augusti 2018 08:28 - Uppdaterad 23 augusti 2018 08:30

NRK spelar in Utøya-drama

I helgen tas scener kring regeringskvarteren i Oslo till nya serien ”22 juli” – om händelserna 2011.

I flera år har NRK arbetat med att förbereda och skapa dramaserien om terrorangreppen på regeringsbyggnaderna i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

– Det här är en serie om vad som formar oss som samhälle och vad som formar oss som människor, förklarar NRK:s programredaktör Ivar Köhn.

Historien ska berättas av rollfigurer som på olika sätt blir direkt inblandade genom sina yrken, exempelvis läkare, präst eller lärare.

Välunderbyggd

Serieskaparna Sara Johnsen och Pål Sletaune har gjort en omfattande research och bland annat djupintervjuat aktörer i de olika instanser som på olika sätt kopplades in när attentaten var ett faktum. Det är alltså en serie baserad på verkligheten men även delar som är ren fiktion ingår, exempelvis är ingen av rollfigurerna baserade på enskilda personer utan skapade utifrån det som framgått av researchen.

Stora scener

Helgens inspelningar i regeringskvarteret i centrala Oslo blir krävande på flera sätt, inte minst eftersom händelserna den 22 juli så djupt berörde så många, enligt Ivar Köhn.

– Det är viktigt för oss att informera om att vi kommer att spela in omfattande scener med stort team och många statister. Vi kommer även att använda rök och utryckningsfordon, säger programredaktören.

– Vi är också medvetna om att inspelningarna kan väcka känslor oavsett om man känner till dem i förväg eller inte.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör