7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Bengt O Nordin/SVT

Publicerad 17 september 2018 15:38 - Uppdaterad 20 september 2018 14:09

Ny stor PBS-dokumentär om USA efter inbördeskriget

Åren närmast efter inbördeskriget anses av många vara ett förvrängt kapitel av den amerikanska historien. Nu ska USA:s Public service lyfta perioden.

Det är harvardprofessorn Henry Louis Gates J:r som både producerar och presenterar den nya 4,5 timmar långa dokumentären om rekonstruktionstiden i USA som kommer på PBS till våren.

Efter nordstaternas seger i inbördeskriget styrdes de besegrade sydstaterna som ockuperade territorier av den regeringen i Washington. Frigivna slavar och andra afroamerikaner skulle få samma rättigheter som de vita i Södern.

Blev som apartheid

Men ambitionerna och förhoppningarna om en mer rättvis och jämlik nation kom på skam. I stället infördes så småningom de såkallade Jim Crow-lagarna som öppnade för diskriminering av svarta. Jämlika men separerade var begreppet. På pappret hade alla samma rättigheter men de skolor, toaletter, matsalar osv som afro-amerikanerna hänvisades till var nästan alltid sämre än dem som var förbehållna vita.

Kampen fortsätter

– Rekonstruktionstiden är ett av de viktigaste kapitlen i amerikansk historia, samtidigt som det är bland de mest förbisedda, missförstådda och förvrängda. Vår film kommer att berätta den verkliga historien om återuppbyggnad, hedra den afroamerikanska kampen men också den tragiska historien om uppkomsten av vit överhöghet och segregeringen som sedan följde. Mer än ett hundrafemtio år senare fortsätter denna kamp, skriver professor Gates i ett pressmeddelande.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör