7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sofia Helin, känd från bland annat kriminalserien Bron och dokumentärserien 30 liv i veckan ska nu spela rollen som Norges svenska kronprinsessa i ny NRK-serie. Foto: Janne Danielsson/SVT

Publicerad 21 november 2018 16:31 - Uppdaterad 21 november 2018 16:35

Sofia Helin spelar Norges svenska kronprinsessa i ny NRK-serie

Gestaltas som informell maktfigur i Vita huset under Andra världskriget.

Svenska prinsessan Märta (1901-54), mor till Norges nuvarande kung Harald, gifte sig 1928 med Norges kronprins Olav.

När Norge ockuperades av Hitlers Tyskland år 1940 splittrades familjen. Olav flydde till England för att delta i exilregeringens arbete medan Märta och barnen kom till USA, där presidentparet Eleanor och Franklin D Roosevelt upplät en bostad åt dem, liksom en plats i det sociala livet i Vita huset.

I serien Atlantic Crossing berättar NRK den okända historien om Märthas år i Washington och serieskaparen Alexander Eik har under sju års tid grävt fram nytt material.

– Hon var en informell men central maktfigur i Washingtons kulisser. Den norska exilregeringen använde henne som agent för att främja norska intressen i USA, säger Eik.

Sofia Helin har fått rollen som Märtha.

– Jag lär mig norska och har allt läst alla historieböcker om kriget och kungafamiljerna i Norge och Sverige som jag kommit över, säger Helin.

Märtha var barnbarn till kung Oscar II. Hennes far prins Carl var ordförande i Svenska Röda korset i 40 år och hennes syster Astrid var drottning av Belgien men omkom i en bilolycka. Märtha själv levde dessvärre inte så länge så hon hann bli drottning, hon avled i cancer 1954, tre år innan maken Olav blev kung Olav V.

Läs mer på NRK:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör