7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

"Vi är inte tvingade att göra detta men vi ser det som att vi ger vår publik i Finland valuta för Yle-skatten även utomlands", säger Yle:s strategidirektör Gunilla Ohls.

Publicerad 19 februari 2019 15:16 - Uppdaterad 19 februari 2019 15:25

Finlandsboende får tillgång till hela Yle:s playtjänst även utomlands

Möjligt tack vare inlogg. Resultat av EU:s portabilitetsförordning.

Som första PS-bolag i Norden har Yle nu gjort det möjligt för sin publik att ta del av hela sitt play-utbud i andra EU-länder.

Att EU-medborgare har rätt att ta med sig sina betalkanaler och tjänster är en del i den så kallade portabilitetsförordningen som antogs 2017. Men det ger även avgiftsfria tjänster såsom Public service möjlighet att erbjuda sin publik att se play i hela unionen.

– Vi är inte tvingade att göra detta men vi ser det som att vi ger vår publik i Finland valuta för Yle-skatten även utomlands, säger Yle:s strategidirektör Gunilla Ohls till Vipåtv.

Krävs konto

Förutsättningen är att den som utomlands vill se till exempel filmer och serier som annars bara kan ses i Finland kan styrka att hen är skriven i Finland och inte permanent bor eller vistas i ett annat EU-land.

Det kravet är möjligt att uppfylla tack vare att Yle sedan 2014-15 erbjuder sin publik att öppna så kallade Yle-konton, där tittaren loggar in för att ta del av utbudet.

– Hittills har 1,1 miljoner konton öppnats. Kravet är att man måste vara skriven i Finland, säger Gunilla Ohls.

Hon säger också att det kan bli aktuellt för Yle att göra som BBC gjort med sin iPlayer, det vill säga införa obligatorisk inloggning för att komma åt utbudet.

– Kontot ger bättre personlig service för användarna och understryker PS som ett tillförlitligt alternativ, menar Gunilla Ohls dom dock tillägger att frågan inte är aktuell för beslut i det här skedet.

Inte på SVT

SVT kommer inte för närvarande att följa Yles exempel.

– Vi har ju för tillfället ingen login på SVT play och inga planer för närvarande att lansera motsvarande portabilitet för SVT Play som Yle gjort med sin playtjänst, säger biträdande teknikdirektör Daniel Ekelöf.

Åtkomsten till SVT Play utreddes för något år men frågan är aktuell igen.

– Vi utreder frågan om inlogg på nytt, säger Daniel Ekelöf.

Läs mer

Yles pressmeddelandelänk till annan webbplats

EU:s portabilitetsdirektivlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör