13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 mars 2019 15:58 - Uppdaterad 25 mars 2019 15:59

Hans Dahlberg

Hans Dahlberg. Foto: Peter E Falck

In Memoriam: Hans Dahlberg

Redaktör Hans Dahlberg har gått ur tiden, 88 år gammal, den 24 februari 2019. Han efterlämnar barn och barnbarn samt livskamraten Karin Falck och hennes barn och barnbarn.

En efter en faller de ifrån, de som en gång var tongivande programledare och reportrar i TV:s barndom. På 70-talet med bara en kanal blev de som syntes i rutan exponerade och igenkända av alla på ett helt annat sätt än i dag. Numera är det inte många som minns de gamla legendarerna.

Hans Dahlberg var en av dem, välutbildad, verserad, otroligt vänlig och lågmäld förekom han flitigt som utrikeskommentator i aktualitetsprogrammen i TV från tidigt 60-tal.

Han började sin utbildning på Göteborgs Stadsteaters elevskola på 50-talet – en gedigen teaterutbildning han fick användning av senare i livet. Hans medverkade i många teateruppsättningar och filmer innan han efter studier i journalistik helt bytte yrkesbana och blev utrikesredaktör på Aftonbladet 1960.

Därifrån gick han till Dagens Eko vid Sveriges Radio och sedermera till televisionen som producent för utrikespolitiska nyhetsmagasin fram till 1969. Så följde några år som programråd vid TV1 och lokal-TV-chef i Sundsvall innan han i mitten av 70-talet återvände till Stockholm och så småningom lämnade SVT 1977. Hans möte med Karin Falck blev livsavgörande för dem båda och de fick många lyckliga år tillsammans. A match made in heaven.

Jag mötte Hans i Vasaparken sent 60-tal då vi rastade var sin boxer och om jag inte missminner mig var hundarna bröder och vi arbetskamrater på TV. Det blev många och långa promenader med intressanta diskussioner om något aktuellt ämne där Hans besatt kunskapen och jag imponerades av hur insatt han var i all utrikespolitik. I mina ögon kunde han allt. Och han förmedlade sin kunskap i olika ämnen på ett mjukt och vänligt sätt och hade en otrolig förmåga att aldrig sätta sig på några höga hästar. Också i utrikeskommentarerna i TV var Hans suverän.

Efter åren på TV var Hans anställd som lärare på Försvarshögskolan och därefter chef för Försvarsstabens informationsavdelning fram till 1987 då Hans helt övergick till författandet.

Han har bl.a. skrivit om Sverige under andra världskriget, om kampen om Östersjön och om 1900-talet i ¨Hundra år i Sverige¨. Hans sista bok kom 2003 och handlade om 1800-talet ur ett historiskt perspektiv. Hans var också verksam som översättare.

Det är med sorg och saknad vi tvingas konstatera att också Hans – denne verkligt fine man – nu lämnat oss. Jag hoppas och tror att han får sällskap av både sin och min boxer i himlen.

Gunilla Friis, f.d. SVT-medarbetare

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör