7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 12 juni 2019 16:07 - Uppdaterad 18 juni 2019 16:31

Saam Kapadia, SVT:s nationella koordinator för INPUT.

Saam Kapadia, SVT:s nationella koordinator för INPUT.

Succé för Madame Deema och Martyren i Bangkok

Första veckan i maj ägde den årliga INPUT-konferensen rum i Bangkok. SVT var representerat med kortfilmen Martyren och serien Madame Deemas underbara resa. Båda programmen gjorde succé vid deras screenings.

INPUT är en sammanslutning av Public Service-bolag världen över som varje år organiserar en ”best-practice”-konferens där olika programföretag visar program som kan inspirerar, väcka diskussion och lärdomar. I år hölls konferensen i Bangkok med Thailändska PBS och tyska Goethe-institutet som huvudsakliga värdar.

Konferensen höll i år väldigt hög nivå på bidragen med många sevärda program inom samhälle, fiktion och dokumentär. Bland annat visade tyska programmakare flera dramaproduktioner som kretsar kring historia och samhällsfrågor och det visades flera realityprogram som byggde på möten mellan vanliga människor, inte kändisar, med helt motsatta åsikter eller erfarenheter.

Jag såg flera spännande saker som vi hoppas kunna visa under en mini-INPUT dag på SVT i höst. Av de fem bidrag SVT skickade till INPUT i år valdes Martyren och Madame Deema av INPUTs programsekretariat.

Madame Deemas underbara resa visades under rubriken Living in the real world där fokus också låg på representation och att skildra olika delar av samhället. Programmet väckte stor entusiasm och SVT Malmös projektledare Charlotte Gry Madsen fick många nyfikna och varierande frågor kring denna unika produktion – allt från funderingar kring de medverkande till hur det går till när man regisserar verkligheten.

Regissör Ahmed Abdollahi och manusförfattare Marion Hosseini presenterar Martyren på INPUT i Bangkok den 10 maj. Foto: Saam Kapadia

SVT:s projektledare Charlotte Gry Madsen svarar på frågor efter att Madame Deemas underbara resa visats på INPUT i Bangkok den 10 maj. ”Det var kul att få frågor jag inte alls hade förväntat mig och inspirerande att höra hur och på vad kollegor reagerar. De var motiverande att känna engagemanget och glädjen som var i rummet, och se att folk verkade uppskatta det vi har försökt åstadkomma med format”, säger Charlotte Gry Madsen. Foto: Saam Kapadia.

Martyren är en flerfaldigt prisvinnande och Guldbaggebelönad kort dramafilm som skrivits av Marion Hosseini och regisserats av Ahmed Abdullahi (Rinkebys Mödrar: Sista natten i Sverige, I Am Dublin). Den har producerats inom projektet Moving Sweden av SVT tillsammans med Svenska filminstitutet. Filmen handlar om en somalisk ung man som är på väg att radikaliseras i en svensk förort och hur hans mamma hanterar den situationen. Martyren visades i en session som fokuserade på representation och blev mycket väl mottagen. Den presenterades på plats av Marion Hosseini och Ahmed Abdullahi. Förutom beröm över filmen som helhet så fick filmen också beröm för castingen av amatörskådespelare i den svensk-somaliska miljön i Sverige.

Martyren och Madame Deema visade upp på INPUT hur SVT arbetar mot målet hela Sveriges television. Nästa år hålls INPUT i Potsdam i Tyskland och jag kan verkligen rekommendera att olika avdelningar på SVT sänder personal för fyra dagars inspiration.

Årets program finner ni på www.input-tv.orglänk till annan webbplats

Saam Kapadia, SVT:s nationella koordinator för INPUT.

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör