7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Fredagen den 27 september blev det klart att Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, tilldelas årets MegAward för ”Årets jämställdhetsinsats” inom mediebranschen. Foto: Karl Nordlund/SVT

Publicerad 27 september 2019 18:48 - Uppdaterad 10 oktober 2019 15:53

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson tilldelas MegAward

Åsa Edlund Jönson, sportchef på SVT tilldelas årets MegAward för ”Årets jämställdhetsinsats” inom mediebranschen.

– Jag är fantastiskt glad, stolt och tacksam över detta pris, ett pris jag fullt ut delar med alla på SVT Sport som varje dag arbetar för en jämställd sportbevakning. Vår redaktion har frigjort sig från tunga traditioner och sjösatt en helt ny journalistisk inriktning. Vi har kämpat mot våra egna och andras fördomar och vänt på perspektiv. Det har krävt ett enormt mod men resultatet har varit slående. En jämställd sportbevakning har gett oss fler egna nyheter, mer livesport att sända, fördubblad webbtrafik men framförallt - en journalistisk relevans hos hela svenska folket, säger Åsa Edlund Jönsson.

Hon får priset med motiveringen:

”Med energi och engagemang har Åsa Edlund Jönsson sett till att sportbevakningen i SVT har blivit mer jämställd. Som den första kvinnliga chefen för SVT Sport någonsin har hon tagit ett brett grepp för att förändra traditionella strukturer, både på den egna redaktionen och i en vidare krets genom att ställa krav på nyhets- och bildleverantörer. Hennes målinriktade arbete har förändrat den redaktionella diskussionen och bidragit till att både webtrafiken och andelen damidrott på SVT Sports plattformar fördubblats.”

– Att förändra ett redaktionellt samtal och en sportbevakning med anor har tagit tid, men vi har hållit en stadig kurs och metodiskt tagit steg för steg. Vår ambition med en jämställd sportbevakning har förändrat vår journalistik i grunden och en dag, när vi på redaktionen ser tillbaka, så kan detta ha varit både det viktigaste och modigaste som vi åstadkom, säger Åsa Edlund Jönsson.

Om priset: MegAward är ett pris som delas ut under Bokmässan till en person eller organisation som transformerar och vidgar mediebranschen genom att utmana befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt. I år var ett av Bokmässans teman Jämställdhet. Därför tilldelas årets MegAward ”Årets jämställdhetsinsats” inom mediebranschen.

Finalisterna: SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson var en av tre finalister till årets jämställdhetsinsats i MegAward. Övriga nominerade: Historiskans chefredaktör Eva Bonde och journalisten Katarina Wennstam.

Övrigt: SVT Sport har ett framgångsrikt år bakom sig inte bara med stora tittarsuccéer i tv som den gångna VM-vintern och ishockey-VM. I oktober 2018 fick SVT Sport ta emot priset som ”Världens bästa sportkanal” och i februari i år fick redaktionen ”Spektrumpriset” för sitt arbete med en jämställd sportbevakning.

Läs mer SVT tog emot priset som världens bästa sportkanallänk till annan webbplats och SVT Sport prisas för jämställd bevakninglänk till annan webbplats.

Charlotta Lambertz

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör