7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Play på Garnier prisades med kristallstatyetten för årets bästa filmade scenverk vid årets Golden Prague. Här en bild från föreställningen. Foto: Anne Deniau

Publicerad 30 september 2019 11:15 - Uppdaterad 30 september 2019 11:19

SVT prisades vid årets Golden Prague

Golden Prague är känt för att varje år samla världens bästa tv-produktion inom musik och dans. Vid den direktsända prisgalan lördagen den 28 september var både Mikael Karlsson-dokumentären Opera Beats och Alexander Ekmans och Mikael Karlssons hyllade originalverk för Parisoperan, Play på Garnier, nominerade. Där den senare prisades med den klassiska kristallstatyetten för årets bästa filmade scenverk.

– Det är en härlig känsla! Vi är förstås jätteglada för det fina priset och all uppmärksamhet som vår filmföreställning fått, säger Ditte Feuk, exekutiv producent på SVT Drama på plats vid prisutdelningen på The New Stage of the National Theatre i Prag

”Play på Garnier” har av recensenter beskrivits som en nyskapande och storslagen föreställning, där Alexander Ekmans dansare rör sig till Mikael Karlssons lekfulla noter genom ett grönt bollregn, svävande genom luften, och med horn av kvistar. Bakom tv-produktionen står Bel Air Media och SVT. Förberedelserna för inspelningen inleddes över ett år innan premiären och stor omsorg lades särskilt på bildarbetet, bildsnitten och klippningen i samklang med både musik och rörelser. Den kittlande blandningen av modernt och klassiskt har lockat såväl traditionell som ny ung publik.

– En sådant här enormt stort scenverk kräver ofta att internationella aktörer går ihop för att det ska kunna bli av. SVT har samproducerat filmproduktionen tillsammans med franska televisionen, Garnieroperan och produktionsbolaget Bel air. Vi är alla lika stolta över samarbetet och det fina resultatet, konstaterar Ditte Feuk.

Franske Tommy Pascal, specialiserad på dansinspelningar, har tidigare framgångsrikt jobbat med de svenska upphovsmännen Alexander Ekman och Mikael Karlsson, bl.a. när ”Midsommarnattsdröm” filmades på Kungliga baletten i Stockholm. Pascal klippte både live- och bioversionen som nu vann i Prag.

Golden Prague tog plats lördagen den 28 september på The New Stage of the National Theatre i Prag. SVT kommer inom kort att reprisera den prisade filmföreställningen.

En nyskapande och storslagen föreställning signerad den fantasifulle koreografen Alexander Ekman, från anrika Garnier i Paris. Foto: Anne Deniau

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör