7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Publicerad 7 november 2019 10:22 - Uppdaterad 7 november 2019 10:24

BBC vill ha extern sponsring av reportrar

Efterlyser filantroper som kan bidra till PS-bevakning på det lokala planet.

Det handlar inte om att BBC ska spara in på sin egen bevakning av Storbritanniens olika delar och regioner, utan om en utbyggnad av Local Democracy Reporter Scheme, en satsning på journalistiken på motsvarande kommunal nivå, som BBC inledde för knappt ett år sedan.

Satsningen går ut på att BBC betalar lönerna för cirka 150 nyinrättade lokaljournalisttjänster runt om i landet, vilka inte minst ska granska den lokala politiken, lokala myndigheter och hur samhället fungerar lokalt.

De nya journalisterna är inte anställda av BBC utan på de privata lokalmedieföretagen men de nyheter de producerar publiceras av både BBC och de privata medierna.

Projektet har skapats av BBC mot bakgrund bland annat av att lokala medier avvecklat redaktioner och sagt upp reportrar runt om i landet, på grund av att en stor del av annonsintäkterna tagits av onlinejättar som Google och Facebook. Men i bilden finns också att de stora företag som driver nästan alla regionala och lokala medier i Storbritannien kraftigt kritiserat BBC för att konkurrera ut dem, inte minst online.

150 lokalreportrar är dock inte särskilt mycket i ett land med 67 miljoner invånare och en komplicerad lokal administration och politik, med många olika slags enheter – en hel del beslut fattas på den lägsta nivån sk civil parishes av vilka det finns närmare 15 000 i Storbritannien. En viktig aspekt är också att privata radiostationer och tidningar med olika etniska minoriteter som målgrupp ska kunna anställa fler reportrar på det här viset.

Så nu vill BBC med sin chef Tony Hall i spetsen bygga ut lokaljournalistikprogrammet men för att det ska vara möjligt krävs extern finansiering, i stil med hur det är i USA där public service-medier till största delen finansieras med fundraising och större gåvor från olika filantroper och även företag, skriver The Guardian.

–Det handlar om att granska de som har makten över exempelvis den offentliga vården, säger Tony Hall.

Läs mer i The Guardianlänk till annan webbplats

Läs också ”Framgångsrikt samarbete mellan BBC och privata medierlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör