26 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jenni Acar

Programserien vill ge en inblick i den romska kulturen. (foto: Per Westergård)

Publicerad 29 augusti 2016 07:00

Jenni möter romer som förverkligat sina drömmar

– Det var som ett slag i ansiktet!

Jenni Acar beskriver sin känsla när hon upptäckte att hon och hela hennes släkt fanns med i polisens omtalade romregister.

Den upplevelsen använder hon nu som programledare för tv-serien ”Jenni möter”. Där låter hon tittarna träffa unga framgångsrika romer utan att ducka för gruppens utsatthet.

Django Taikumer, Sunita Memetovic och Nadja Samuelsson har mycket gemensamt.

Ett: de är romer.

Två: de är ambitiösa och framgångsrika. Om än inom helt olika områden.

Tre: de kommer alla att få ett alldeles eget program i tv-serien ”Jenni möter”.

Annat skiljer sig åt. Inte minst deras val av yrke. Django är mästare i breakdance, Sunita, som nyligen tagit en juristexamen medan Nadja är en internationellt framgångsrik sångerska.

Jenni Acar

Jenni hoppas att serien ska vara intressant både för romer och för alla andra som bor i Sverige. (foto: Per Westergård)

Förverkligat sina drömmar

– Under seriens gång kommer jag att träffa ytterligare tre unga romer med stor passion för det de gör. Och som har förverkligat sina drömmar. Vi kommer att följa dem, både i deras vardag, på jobbet eller när de ägnar sig åt en hobby, säger Jenni Acar som är programledare för serien.

De sex programmen i serien kommer även att spegla hur det är att växa upp som rom i Sverige idag. En tid när möjligheterna är fler samtidigt som den egna släkten ibland kan vara det största hindret för den som vill förverkliga sina drömmar.

– Många av de familjekonflikter vi skildrar är generella, men ibland tydligare inom den romska gruppen.

Inblick i romska kulturen

Tanken är att serien ska vara intressant både för romer och för alla andra som bor i Sverige. Romska tittare ska förhoppningsvis bli inspirerade medan alla vi andra ska få en inblick i en kultur som få av oss känner till.

– I takt med att EU-migranterna har blivit fler har vi romer, som har bott i Sverige i många generationer, blivit mer utsatta. Idag är det många som enbart ser en tiggare framför sig är det hör ordet rom. Det är sorgligt.

Tiggare och romer

Trots det har Jenni Acar en positiv syn på utvecklingen för de romer som har vuxit upp i Sverige.

De är i högre grad integrerade i samhället och fler har jobb och en större andel har skaffat sig högre utbildning. En önskad förändring som försvinner när media sätter ett likhetstecken mellan tiggare och romer.

Misstag som även SVT regelmässigt gör sig skyldig till, menar Jenni Acar.

Registrerades av polisen

En händelse som fick stor betydelse för henne var när det för några år sedan avslöjades att ett stort antal romer hade registrerats av polisen i Skåne.

Det som började med en brottsutredning med några få misstänkta personer växte snabbt till en jättelik kartläggning av romer från hela landet. Oberoende om det fanns några brottsmisstankar eller ej.

– Upptäckten att jag, min då tvååriga dotter och stora delar av min släkt fanns med i registret var det värsta jag har varit med om. Det var som att få ett slag i ansiktet och jag låg vaken många nätter och funderade på hur polisen kunde veta så mycket om oss. Plötsligt kändes det som om vår långa kamp inte hade något värde, vad vi än gjorde skulle samhället ändå ser ner på oss.

Med stolthet

Nu har Jenni Acar lagt händelsen bakom sig. Erfarenheten har istället blivit till ett motiv att tydligare visa upp vem hon är. Och hon gör det med stolthet.

– Det är en spännande tid just nu. Inte minst romska tjejer har börjat ta för sig även om de fortfarande får jobba hårt med att hitta en balansgång mellan den romska kulturen, som de flesta värdesätter högt, och sin önskan om att bli en del av det svenska samhället. Det hoppas jag ska bli synligt i mitt program.

Jenni Acar

Jenni Acar, ny programledare för "Jenni möter". (foto: Per Westergård)

Sålde barnvagnar

Att Jenni Acar skulle få en plats i tv-rutan var inte självklart. Under många år jobbade hon med att sälja barnvagnar och babyutrustning. Lite vid sidan om engagerade hon sig i romska frågor vilket resulterade i att hon i april i fjol bjöds in till ett program som högtidlighöll romernas nationaldag.

Där och då tänkte SVT:s chef för program på minoritetsspråk Mattias Barsk; henne vill vi ha. Efter några provfilmningar fick hon sedan erbjudandet att ansvara för årets romska nationaldagsfirande och nu kommer den första egna serien.

– Jag vill gärna fortsätta att göra program om romer. Det finns mycket spännande att berätta, men jag kan även tänka mig att fungera som ett bollplank för andra redaktioner i romska frågor. Förhoppningsvis kan jag bidra till att rapporteringen blir mer korrekt och mindre fördomsfull.

Serien Jenni möter kommer att börja sändas den 11 september i SVT2.

Jenni Acar om:

… vem hon hoppas ska titta på programmet ”Jenni möter”.

- Självklart hoppas jag att många inom den romska gruppen ska titta, men jag tror även att vanliga svenskar kommer att tycka att programmet är intressant. Det här är en berättelse om romer som de inte har sett tidigare. Och det har en grundläggande positiv ton som jag hoppas ska vara lockande. Dessutom kommer jag att bjuda på mig själv så mycket det bara går.

… vad hon hoppas att de romska tittarna ska få ut av programserien.

- Framförallt vill jag att de ska bli bekräftade som de är. Och att de är en grupp som blir alltmer etablerad i det svenska samhället. Idag går de flesta romska barnen i skola. Lika självklart är det senare att ha ett jobb eller att plugga på universitetet.

- Samtidigt som jag vill berätta om den förändring som är på gång vill jag visa att vi är stolta över vår kultur och vårt språk.

…varför hon vill att alla som inte är romer ska titta.

- Jag vill visa alla, som inte vet så mycket om romer, hur vi lever idag. Och inte minst att vi är en grupp som har funnits i Sverige länge och inte har kommit under de senaste åren för att tigga utanför butiker.

- Inte minst vill jag berätta att fler och fler romska tjejer tar plats i samhället. Men även att det fortfarande finns problem med skolgången eftersom många föräldrar själva inte har fått gå i skolan och därför har haft det svårt att inspirera sina barn att fortsätta plugga.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör