26 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Isabelle Wahlf arbetar som researcher på  SVT:s minoritetsredaktion.

Isabelle Wahlf arbetar som researcher på SVT:s minoritetsredaktion. (foto: Per Westergård)

Publicerad 14 november 2016 06:02 - Uppdaterad 16 november 2016 16:09

Isabelle: SVT är dåliga på sex

Några menar att Isabelle Wahlf är gränslös.

Hon håller inte med. Att hon gärna använder ord som fitta och kuk är inte något hon skäms för.

– Det finns inget pinsamt med sex. Däremot är SVT alltför fega i ämnet.

Det händer att folk skruvar lite besvärat på sig när Isabelle Wahlf öppnar munnen. Hon pratar nämligen ofta om sex, och gärna med de mustigaste könsorden.

– Det är viktigt för mig att inte förminska det språk jag har. Och jag använder medvetet ordet fitta för att ta tillbaka det till oss tjejer. Inte minst för att fler unga tjejer ska känna glädje och stolthet för det vi har mellan benen.

Ligga med P3

Sex har nästan alltid varit en nära följeslagare i Isabelle Wahlfs yrkesliv. Hon har både varit en stående gäst i Sveriges Radios frispråkiga program ”Ligga med P3”, haft en sexrådgivningsspalt i Veckorevyn och jobbar som sexualrådgivare på RFSL.

Nu har hon en ett-årig anställning på SVT:s minoritetsredaktion som researcher, men är i praktiken en allt i allo. Vardagen innehåller allt från att hålla kontakt med undertext till att vara inslagsproducent.

Isabelle Wahlf

Isabelle Wahlf (foto: Per Westergård)

Att hon överhuvudtaget hamnade på SVT är till stor del Mattias Barsk förtjänst. Som programutvecklare på SVT:s minoritetsredaktion upptäckte han henne när hon var med i ”Ligga med P3 och har under flera år försökt att få henne att börjar jobba på redaktionen. Av olika skäl var hon länge tvungen att tack nej och det var först när det plötsligt blev möjligt att få tjänstledigt från RFSL som Mattias fick ett ja.

Hbtq-perspektiv

– Jag trodde aldrig att jag skulle få jobb på tv. Jag har inte någon akademisk bakgrund och min skolgång var inte helt enkel. Helt klart är att jag hade fått min ansökan bortsorterad redan i första omgången om jag hade sökt ett jobb här på vanligt sätt. Men Mattias säger att han såg något hos mig som han anser behövs i huset. Det är jag evig tacksam för och jag hoppas att mina erfarenheter och kunskaper om hbtq-personer ska komma till nytta.

Arbetet på minoritetsspråksredaktionen passar henne bra. Inte minst eftersom hon tidigare arbetat med frågor om utanförskap.

– Under den senaste tiden har jag jobbat med ”Jennie möter”, en serie där vi gör närgångna porträtt på fem unga romer. Jag hoppas och tror att mina erfarenheter bidrar till att jag kan känna igen mig i den romska gruppens utsatthet. Och att jag därmed kan hjälpa dem att få en egen röst.

Sex har överlag blivit mer tabubelagt under senare år och det är ett stort bekymmer, menar Isabelle Wahlf.

Sex har överlag blivit mer tabubelagt under senare år och det är ett stort bekymmer, menar Isabelle Wahlf. (foto: Per Westergård)

Mänskliga rättigheter

Isabelles stora dröm är ändå att få göra program om sexuella relationer kopplat till mänskliga rättigheter för unga vuxna.

– Behovet av bra relationsprogram är stort men tyvärr är SVT tämligen usel på sex idag. Kanske beror det på att det inte är helt lätt att göra program om kroppar, kärlek och sex med hbtq-perspektiv. Men det gäller att tänka att om det inte blir bra får vi lära av våra misstag och försöka bli bättre nästa gång. Det är nästan alltid bättre att göra fel än att inte göra någonting alls.

Sex har överlag blivit mer tabubelagt under senare år och det är ett stort bekymmer, menar Isabelle Wahlf.

– Om unga människor inte får se nakna kroppar, eller får kunskap om sexualitet på ett öppet och ärligt sätt använder de porren som skola istället. Den utvecklingen är på gång, och det oroar mig. SVT borde därför ge en motvikt till förljugna mediebilder. Dra sexprogram är sannolikt rena hälsoprogrammen.

Isabelle Wahlf om:

…att hon tycker att SVT inte är bra på sex.

- Det finns en akademisk syn på sex inom SVT. Det gör att man inte riktigt vågar prata öppet, eller göra program, om sex och relationer. Trots att det skulle behövas i en tid när unga har blivit så pryda att de inte ens vågar duscha nakna efter gymnastiken. Ska vi motverka den utvecklingen ska vi inte prata mindre utan mer om kärlek, sex och relationer. Det handlar inte om att vi ska propagera för fri sexualitet, bara om att göra skitbra program som skapar tankar kring den egna kroppen, eller våra relationer.

…att både SR och UR är bättre på sex än SVT.

- Sveriges Radio är betydligt djärvare än SVT. Själv har jag medverkat i ”Ligga med P3”, där talade vi öppet om sexualitetens alla aspekter och vi hade lyssnare i alla åldersgrupper. Det bevisar att sex är ett intressant ämne för de flesta. Även UR är bra, de har vågat ta i frågor som uppfattas som svåra.

…vilket sexprogram hon skulle vilja göra själv.

- Jag är extremt intresserad av historia och därför drömmer jag ofta om att få göra en sexvariant av ”Historieätarna”. Synen på sex har förändrat genom åren, men även hur vi flörtar. Frågan är vad som händer nu när vi hittar våra partners på Tinder och andra nättjänster.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

23 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör