24 maj

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Från SVT:s valvaka.

Från SVT:s valvaka. (foto: SVT)

Publicerad 10 november 2016 17:15 - Uppdaterad 11 november 2016 13:40

USA-valet: "Varför hejar ni på Clinton?"

Tittarservice skriver i sin dagsrapport om tittarreaktioner som man har fått på SVT:s bevakning av USA-valet och valvakan: tråkig rapportering, partiskhet, pro-Clinton, otydlig grafik, förvirrande bildlösning med collage, fel valsiffror, klagomål på att myggorna snappar upp det som händer utanför studion samt dåligt ljud på sändningen.

- Vi vill dock poängtera att det varit relativt lugnt angående valet och inte fråga om någon tittarstorm, säger man från Tittarservice.

”Tycker nyheterna rakt igenom har varit fientliga mot Trump. Ni småler och talar ironiskt. Ni ska vara neutrala i sann Public serviceanda!”

”Börjar bli orolig för SVT:s nyhetsrapportering – speciellt när det gäller USA-valet. Ni ska vara neutrala – det är viktigt för tittaren att känna detta så vi kan lita på er. Just nu har mitt förtroende för SVT skadats.”

”Varför hejar ni på Clinton? Jag trodde inte att det var så lämpligt att man lägger ut sin åsikt om vem man hejar på? Varför håller ni på en part, har ni ett samarbete med Clinton Foundation kanske?”

”Det känns tråkigt att titta som Trumpsupporter, är jag inte välkommen att titta på SVT?

"Bör jag överhuvudtaget att titta på er kanal? Jag är överlycklig att Trump vann. Kan ni börja lyfta fram hans positiva sidor?”

”Det verkar som valvakan är en likvaka. Vart är glädjen? Ni ska vara opartiska! Det finns gott om människor som är glada över det här.”

”Statsminister Löwen intervjuades idag i nyheterna. Han har tidigare uttalat sig negativt om Donald Trump. Nu när vi ser valresultatet söker han och Margot Wallström samarbete! Borde inte då frågan komma varför han vill det nu – när Trump tidigare var så omöjlig! Det är sånt här som gör att vanligt folk vill protestera!”

”Valutgången i USA är en enda stor protest från folket i en av världens största demokratier – varför pratar ni inte om detta faktum!?”

”Jag tycker att bevakningen av det amerikanska är överdriven, måste man verkligen prata om det i VARJE program?! Sådan här bevakning är det ju inte på vårt egna val.”

”Varför visar ni inget av segrarsidan och alla som är glada över att Trump vann! Jag vill gärna se bilder från det. Det verkar inte som ni i Stockholm har fattat det där som vi har fatta ute i landet.”

”Jag tycker att det är allvarligt att de inte översatte intervjuerna. Det måste reportern göra eller att Anna Hedenmo översätter. De är ofta äldre som inte kan engelska men de har också betalat sina licenser. Jag har aldrig klagat förut. Det här var fel. Det är nästan att de borde be om ursäkt.”

”Ni intervjuar men översätter inte vad de säger. Hellre att ni inte intervjuar alls.”

”Det är bra att översätta de man intervjuar, exempelvis Marine Le Pen var inte textad och blev inte översatt.”

"Förvisso är presidentvalet oerhört viktigt för människor över hela jorden, men i den utsträckningen som det nu görs i SVT är chockerande överdrivet. SVT's utbud är präglat av nordamerikansk kultur. Journalisterna försöker efterlikna sina amerikanska kollegor. Kanske är vad publiken vill ha? Svenskar känner sig kulturellt närmare USA är den europeiska kontinenten. För mig är det dock upprörande att presidentvalet får ta upp så mycket utrymme i SVT och i SR. Skulle vara tacksam om jag kan få en motivering för denna extrema upptagenhet vid den politiska scenen i USA".

"Återigen, precis som förra gången, förfasas jag över vilken otrolig plats presidentvalet får ta upp i SVT´s nyhetsrapportering. Jag hoppas att EU, som påverkar oss dagligen, hade fått ta bråkdelen av den plats som presidentvalet i USA får ta. Jag hoppas att EU-rapporteringen får lika stor plats, för det är väl inte så att SVT reportarar hellre sitter i NY än i Bryssel?"

”Bevakningen av USA-valet är ofattbart vinklad. Jag är ingen stor Trump-fantast men någon balans kan man ändå begära av Public Service. Först ett inslag om allt hemskt som Trump gjort och sen en okritisk hyllning till Clinton, som följs av ett partsinlaga från Philadelphia där Clinton framställs som räddningen för USA:s homosexuella…”

”Grafiken med resultatsiffrorna var urusel! Jag fick gå fram till tv:n för att kunna tyda siffrorna men det gick knappt då heller. Jag tycker det är skandal när ni satsar så stort! Jag fick titta på TV4 istället, där var det klart och tydligt!”

”Det rullar en text hela tiden i underkanten och det är irriterande med alldeles för hög kontrast.Jag var tvungen att byta kanal. Och måste den rulla hela tiden?”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta