23 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny

Publiken dissar

 • Sista gången Yukiko Duke och Magnus Utviks recenserar böcker i Gomorron Sverige.

  Boktips i Gomorron


  "Det är med stor sorg och saknad jag idag för sista gången har tagit del av Yukiko Duke och Magnus Utviks boktips.Det har varit ett mycket stimulerande programinslag.De har en fantastisk förmåga att skapa läsintresse och att informera om nya böcker.Tänk om SVT! Besviken!"
 • Dick Bewarp

  Cowboykåken


  ”Varför måste de lägga in en massa svordomar? Man orkar inte höra! Det går att prata utan att svära. Varför säger ni inte åt dem? Vi är inte vana vid det.”
  ”Måste han svära i varje mening, det är lite provocerande kanske.”
 • Kristdemokraternas (KD) Jakob Forssmed talar på Spånga IP under politikerveckan på Järvafältet.

  Vem är vem?


  ”Kan ni inte börja sätta en tag på de medverkande så att tittaren vet vilka de är? När man inte vet vem som är vem blir det förvirrande. Åtminstone en tydlig skylt som visar partitillhörighet. Något att fixa till Almedalsveckan?” - Politikerveckan i Järva
 • Inglasat uterum.

  "För mycket lyx"


  ”Jag tycker att det är alldeles för mycket lyx och flärd i era program! Till exempel ”Trädgårdstider” och ”Vem bor här?”, var är alla vanliga människor som inte tjänar miljoner?”
 • Camiel Borgman

  "Dåligt filmutbud på SVT"


  ”Varför visar ni den nederländska filmen ”Borgman” igen? Vi har redan sett den här filmen i SVT och nu undrar jag varför ni envisas med att visa denna film igen? Det är väl tydligt att det är så här ni jobbar."
  ”För mig är det ofattbart att ett bolag med en sådan jättebudget som SVT inte klarar av att ge oss tittare bättre och moderna filmer. Ni har ju knappt visat en enda av de senaste årens storfilmer. Vad fan gör ni av alla era licenspengar? Inte går de till filminköp i alla fall. Det är dags att ni börjar visa bättre filmer om ni vill behålla oss som tittare. Jag är väldigt missnöjd med hela SVT:s filmutbud och i jämförelse med TV4 är det verkligen bedrövligt. Här visar fyran ”Sagan om ringen, Härskarringen och den engelska dramaserien ”Victoria” och så kör SVT en konsert med Laleh. Snacka om felsatsning.”
 • Vem vet mest?

  "Rör inte Vem vet mest!"


  ”Rör SVT det här programmet och lägger ner sändningarna på vardagarna kan ni hälsa hem. Det är det enda program som vi äldre tittar på varje dag och joxar ni till detta så kan ni glömma licenspengarna.”
  ”Det finns ingen anledning att ändra på Vem vet mest. Detta visar att vi betalar dyra licenspengar till programplanerare som inte gör något vettigt och som har för lite att göra. Avskeda dem! Behåll det som fungerar bra!”
  ”Varför ändra på ett program som är bra? Ni bryr er inte om tittarna!”
  ”Hur vågar ni ändra på detta program? Det är ju det enda som är sevärt i era kanaler!”
  ”Jag kommer genast att sluta betala TV-licens om dessa planer genomförs!”
  ”Har precis suttit och diskuterat detta med några bekanta på biblioteket här i staden och alla är lika upprörda! Varför ska SVT ständigt straffa oss äldre? Vi är ju era allra trognaste kunder som snällt betalar TV-licens år efter år, trots att ni ständigt prioriterar bort och skär ner på allt vi tycker om!”
  ”Hur kan ni göra såhär? Det här är ju det bästa program ni har! Jag är oändligt besviken!”
  ”Jag har som en liten tradition att titta på detta trevliga program varje dag och det kommer att lämna ett stort hål i min vardagsrutin om ni skär ner på sändningstiderna på detta sätt!”
  ”Ni slår sannerligen alla rekord i fräckhet! Jag blir så förbannad!”
  "Väldigt konstigt beslut av er angående "Vem vet mest". Ni borde vara rädd om de program som folk faktiskt vill se!"
  "Hej, Har förstått att ni har planer på att försämra Vem vet mest. Snälla, låt det vara kvar som det är! Vi är många som tittar. Försämra inte för oss!"
  "Låt Vem vet mest vara kvar som nu! Att ersätta dessa fem vardagshalvtimmar med tre kvart på lördagen går ju inte. Vi som tittar vill ha det kvar. Rickard som leder det vill ha det kvar. Deltagare finns så det räcker. Så vad är problemet?"
  "Det är orimligt att ett program som bygger på vad vi vet om kunskap idag ska reduceras till helgerna. Jag tycker att många andra tittare bortsett från mig håller med, SVT är inte finansierat av annonsintäkter; borde vi inte se till att fortsätta ha det som tradition med att kunna se på Vem vet mest? på vardagar? Det borde rimligare att låta tittarna bestämma vad vi ska ha på SVT, vi behöver ett format som ställer kunskap på prov."
 • Kung Carl Gustaf tar emot blommor från barn när han firas på sin 71:a födelsedag.

  Uteblivet kungafirande


  ”Vi är mycket upprörda! När kungen fyller år - det måste man väl ändå säga något om i TV. Det var inte ett ord och inte en bild!”
  "Skandalöst och nonchalant mot tittarna=licensbetalare att ni inte kunde visa åtminstone några minuter från kungens födelsedagsfirande. Det gjorde däremot TV4 och det har SVT gjort varje år tidigare. Istället sände ni fulla studenter i Lund och forsränning i Fyrisån.” ”Tycker ni verkligen att det är viktigare att rapportera om vad Trump sagt än att hylla vår kung?! Det är för jäkligt och ni borde skämmas!” ”Det är oerhört förfärligt att ni inte uppmärksamma kungens födelsedag. Vi har ju trots allt monarki i landet. En stor oförskämdhet mot hela svenska folket och vår statschef!” ”Ni visar massor från partikongresser och liknande men ingenting om kungen. Så typiskt för ett socialistfäste som Sveriges Television!” ”Det var ett fantastiskt firande av kungen på borggården med massor folk och fantastiska musiker. Men ni sände inte ens en sekund. En verklig miss från er sida!”
  Cirka 60 samtal med likartat innehåll.
 • Inför Eurovision Song Contest 2015 med Christer Björkman och Sarah Dawn Finer

  "Oerhört besviken"


  Flera tittare har hört av sig och varit besvikna över att SVT i år inte sänder ett "inför-ESC-program". " De e snart dags för Eurovision song Contest. Ville bara tala om att jag är så oerhört besviken och ledsen över att ni inte peppar oss med införprogrammen. Inför gör ju festen längre liksom. Hoppas verkligen att ni återinför någon form av de till nästa år. " ”Ååååhhh vad tråkigt att ni lagt ned detta underbara program! Mitt hjärta gråter! Det var ju så roligt och bra! Jag älskade hela grejen med att sitta och kolla in alla länders bidrag och dessa roliga programledare som skojade och höll på! SÅ tråkigt att det inte blir av i år!” "Det är trevligt att fler och fler reagerar och skriver om detta obegripliga beslut som SVT tagit. Man undrar om det är för att Christer Björkman är i Ukraina och jobbar med Eurovision sändningen i 2 månader och därför inte är hemma och försvarar programmet inför. Som tidigare har skrivits så har ju inte tittarsiffrorna varit så dåliga. Allt beror väl på vad man jämför med. Väntar fortfarande på att man skall kommentera denna nedläggning mer officiellt från SVT med en tydligare förklaring. Säger det igen : skärpning SVT"  
 • Kärleksmanifestationen på Sergels torg i söndags.

  Teckenspråks-tolkningen kring rapporteringen av terrordådet


  Många har hört av sig till SVT efter fredagens och helgens rapportering kring terrordådet och varit arga och besvikna över bristen på teckenspråkstolkning.Här är några röster: ”Jag och många andra döva är så otroligt besvikna och arga på SVT. Hur är det möjligt att det dröjer FYRA timmar innan första informationen om attacken kommer på teckenspråk? Dessutom på svårhittat ställe. Endast för de av oss om har och behärskar internet och har facebook och får tipsat till oss via andra var vi kan se info. Visst finns det många som läser bra och kan följa skrivna nyheter. Men det är inte alla som kan. Många är beroende av information på teckenspråk för att förstå till fullo. Eller för att kunna förstå alls. Det är en skam att ni inte använde er av tolk direkt! Det är så enkelt. Bara ta en tolk och ställ den bredvid er. Det behöver inte göras någon speciallayout i rutan som det är vid t ex melodifestivalen och liknande, utan tolken kan bara helt enkelt stå bredvid den talande reportern och teckna..."
  "Samtidigt när ni utvärderar teckenspråkstolkning vid extrema nyhetslägen, passa på och utvärdera bildproducentens ansvar och roll, hur en ska tänka vid val av bild. Så att vi inte behöver se kamerapersonen stå med ryggen vänd mot teckenspråkstolken vilket var fallet igår vid kärleksmanifestationen."
  "Fy skäms på er att ni valde att inte visa teckenspråkstolk på tv. Vi som inte få vara delaktig o terrordådet ni sände hela helgen. Fy skäms. Bättring tack"
  "Fint att ni direktsände från kärleksmanifestationen tidigare idag i Stockholm. Men! Vi är många som blev både provocerade och väldigt ledsna när SVT inte valde filma teckenspråkstolken trots att kamerapersonen stod halvmeter från tolken. Public service och otillgänglighet rimmar illa. Hur tänkte ni när ni exkluderade tusentals människor?"
  "Jag är besviken på SVT för ni inte tänker på oss som använder teckenspråk! En teckenspråkstolk som ställer upp helt ideellt och tolkar manifestationen och SVT filmar inte tolken som står bredvid alla som håller i mikrofonen? Är det så svårt att ta tolken med i bilden? Vi som har Facebook har förmånen att ta del av tolkningen via Facebook live men de som inte har Facebook får inte ta del av detta 😔 Jag är besviken på SVT som inte tänker på oss som använder teckenspråk!"
  "...Idag kl 14 var det en kärleksmanifestation på Sergels torg som jag åkte till dövföreningens lokal för att se då jag inte har någon egen tv. Döm till vår stora förvåning och enorma besvikelse när den utlovade tolkningen uteblev?! Tolk stod där på plats och tolkade allt som sades och sjöngs, men SVT vägrade filma henne??!!! Döva på plats försökte få SVT att filma henne men lyckades inte. Det var så löjligt. Ni hade gjort så att det var tre rutor i tv-rutan, en på blommor och en på de som stod och pratade och en på något annat. Där hade ni kunnat ha en av rutorna till tolken istället."
   Från Tittarservice svarar man: ”Vi har pratat med ansvariga för teckenspråkstolkningen och dessvärre hade vi inte kunskap förrän mycket sent om att det skulle finna en teckenspråkstolk på plats (på Kärleksmanifestationen /reds anm). Så snart vi nåddes av den informationen försökte vi hitta en lösning. Det var tyvärr inte möjligt på så kort varsel. Det är självklart mycket tråkigt och vi beklagar naturligtvis att vi inte lyckades med att nå ut i full utsträckning. Vi kommer att utvärdera våra rutiner för extrema nyhetslägen när det gäller teckenspråkstolkningen.”
 • I tältet bakom huset i Motala öppnar Eleonor och Robin den stora släktfesten och bil efter bil rullar in med gäster.

  Eleonors resa


  Många, många från resandefolket har ringt och är mycket upprörda över programmet.
  ”Det här programmet går ut med en lögn om resandefolket. Vi lever inte så här, de pratar inte rätt språk och Eleonor pratar om familjer som hon inte känner. Ni måste gå ut tydligt med att det handlar om en enda familj och deras släkt och att de inte är representativa för oss andra. Vi resande lever som vilka svenskar som helst. Tror ni att vi äter trafikdödade djur?”
  ”Många av våra släktnamn nämns som hon inte har något samröre med. Det framgår inte av programmet att det är påhittat. Ni måste ha en förtext till programmet att det bara handlar om en familj och inte handlar om gruppen resande som helhet. SVT cementerar gamla fördomar mot oss. Vi har varit trakasserade i århundraden. Nu börjar det om.”
  ”Hur kan ni visa detta?!!!!”
  ”Hon är en Gajo (icke-rom)!”
  ”Man känner sig kränkt!”
  ”Ni tar upp släktnamn som inte finns, ni säger att språket är romani. Ni får oss att framstå som ett folk som röker, dricker, stjäl och vägrar arbeta! Ni visar en väldigt skev bild.”
  ”Hur kan ni sända ett sådant fruktansvärt skamligt program ?”
  ”Jag kan inte se den här skiten, efter det här kommer våra barn att bli retade i skolan!”
  ”Det här programmet känns inte äkta. Eleonor talar ett språk som inte finns!”
  Vi är en hel släkt som har tittat på det här programmet och vi är alla lika rosenrasande!”
  ” Ni skämmer ut oss romer! Vi framställs som mindre vetande ”
  ” Programmet är rena diskrimineringen mot vår folkgrupp!”
  ”Jag skäms ihjäl när jag ser Eleonor Frankemo. Alla resande som ser programmet mår dåligt. SVT borde be om ursäkt offentligt.”
  "Snälla lägg ner resterande avsnitt av Elenors resa då hon skämmer ut ett helt folkslag det hon säger o gör är inget som resande står bakom. Vi är vare sig nervsjuka eller är narkomaner eller beter oss på ett sådant sätt som dom beskriver. Sedan språket som dom har hittat på är ingen romani som talas av riktiga resande"


Tidigare tittarna tycker