18 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SWE5 på 27:e plats i stafetten (Terese Olofsson, Emanuel Forslund, Erik Sundquist, Kalle Fransson)

Man kan inte vinna jämt. Lag SWE5, som kom på en 27:e plats av 29 tävlande lag i stafetten, var lika glada ändå. Fr v: Terese Olofsson, Emanuel Forslund, Erik Sundquist och Kalle Fransson. (foto: Terese Olofsson)

Publicerad 6 april 2017 07:00 - Uppdaterad 7 april 2017 09:42

Succé när SVT var med och anordnade Eurovision Sports

För 47:e året i rad samlades anställda på de europeiska radio- och tv-bolagen för att under en veckas tid tävla i olika alpina och klassiska discipliner.

I år hölls Eurovision Sports i Åre och arrangerades av SRTVIF - idrottsföreningen vid SVT, Sveriges Radio, UR och SRF.

Eurovision Sports är en årligen återkommande tradition och går tillbaks till början på 1970-talet. Under en vecka i mars träffas medarbetare inom tv- och radiobolag från ett tiotal europeiska länder för att umgås och åka skidor. ES-veckan kantas av tävlingar för såväl kvalificerade skidåkare som nybörjare.

Arrangörsskapet vandrar runt mellan bolagen med en 8-10-års period. Sverige har stått som värd vid tre tidigare tillfällen: Lindvallen 1992, Dundret 2000 och i Tärnaby 2008.

Svensktruppen i Åre.

Svensktruppen i Åre. (foto: Terese Olofsson)

Pia Molinder, supporttekniker på SVT, och huvudansvarig för Ledningsgruppen för Eurovisionsports 2017, berättar här om veckan i Åre:

30 svenskar

I år var det vi i Sverige som stod som värdar och vi genomförde tävlingarna i Åre under vecka 11.

Vi var drygt 30 stycken svenskar från både SVT och Sveriges radio som ställde oss på startlinjen under de fem olika tävlingsdisciplinerna.

Lag SWE3 kom på 18:e plats i stafetten. Fr v: Rolf Nykvist, Kristina Uddholm, Helena Bremberg och Per Larsson.

Lag SWE3 kom på 18:e plats i stafetten. Fr v: Rolf Nykvist, Kristina Uddholm, Helena Bremberg och Per Larsson.

Vi började med storslalom där Are Nundal (SVT Sthlm) tog en silvermedalj och Jens Jakobsson (SVT Sthlm) en hedrande 5:e plats. Bland damerna tog Pia Molinder (SVT Sthlm) hem en bronspeng och Monica Palmeborn (SR GBG) och Helena Bremberg (SR Mitt) en femte respektive sjätte plats.

Senare på kvällen var det dags för den officiella invigningen på Åre Torg. Flaggtåg med alla 152 deltagare från boendet i Brunkulla till Torget där tal av destinationschefen Niclas Sjögren Berg avlöste grann uppvisning av organisationen.

Allt avslutades sedan av skönsjungande Tanja Nordfjell som jojkade två av sina egna låtar till alla åtta deltagande länders stora förtjusning.

Lag SWE2 kom på 11:e plats i stafetten (Hannes Svensson, Zackarias Faust, Antonie Cordier, Jens Jakobsson).

Lag SWE2 kom på 11:e plats i stafetten (Hannes Svensson, Zackarias Faust, Antonie Cordier, Jens Jakobsson).

Längdåkning

På tisdagen transporterades alla deltagarna upp till Björnens längdskidstadium där vi skulle tävla i 5 respekrive 10 km längd.

En pallplacering i form av ett brons togs av Åsa Paues (SVT Sthlm) och resten av svenskarna strödde 4:e, 5:e och 6:e platser omkring sig. Mäkta stolt över alla svenskars insatser var vi i organisationen.

Efter en stormig onsdag då vi tacksamt nog inte hade några inplanerade tävlingar sattes en av de bättre Super G-banor vi åkt under alla dessa år. Bansättare var Roine Lang med lång erfarenhet och stor kunskap i hur en bana ska sättas.

Banan sattes i ”Störtloppet” och målgången in i Nationalarenan var magnifik.

Are Nundal och Helena Bremberg körde hem silvermedaljer, Pia Molinder en 4:e plats, Antonie Cordier (SVT Sthlm) och Zackarias Faust (SR Sthlm) varsin 5:e placering och Monica och Jens knep 6:e-platserna.

Start-/resultatlista noga övervakad av Are Nundal. Pia Molinder laddar för sitt åk.

Start-/resultatlista noga övervakad av Are Nundal. Pia Molinder laddar för sitt åk.

Premiärtävling

Efter 46 år var det äntligen dags för en ny tävlingsform, parallellslalom! Are Nundal hade planlagt allt och spänningen var stor för att se om det över huvud taget skulle vara möjligt att genomföra en parallellslalom med allt vad det innebär i logistik av alla startande.

Succén var total och lättnaden stor när vi fått ner alla tävlanden och vi ha fått sex nya vinnare i de olika kategorierna att fira.

Återstår att se om tävlingsformen går vidare till kommande arrangemang.

Lag SWE1 kom på 6:e plats i stafetten (Are Nundal, Åsa Paues, Pia Molinder, Maurice Mogard).

Lag SWE1 kom på 6:e plats i stafetten (Are Nundal, Åsa Paues, Pia Molinder, Maurice Mogard).

Avslutande stafett

Hela veckan avslutas med en stafett där vi i år var hela 29 lag. Vi tävlar fyra personer i varje lag där båda könen måste vara representerade.

I år kunde Sverige ställa upp med hela sex lag vilket är ett rekord i sig. 4 x 5 km avverkades i rask fart där det norska vinnarlaget klarade hela tävlingen på under 1 timme.

Vi andra tog betydligt längre tid på oss. För vissa var till och med urpremiär på ett par längdskidor.

Två års planering

Under ca två års tid har vi planerat för att genomföra Eurovision Sports i Sverige.

Valet stod till slut mellan tre orter, där Åre avgick med segern. Det senaste året har det filats på många detaljer och det har varit en kul resa där vi snuddat vid hur det måste vara för våra kollegor som arrangerar liknande event som sin profession.

Vi blickar nu framåt och hoppas alla håller utkik efter informationen som kommer komma om nästa års tävling i tyska Reit im Winkl 4-11 mars 2018.

Maurice Mogard, Pia Molinder, Maggan Cruseman, Åsa Paues och Are Nundal.

Maurice Mogard, Pia Molinder, Maggan Cruseman, Åsa Paues och Are Nundal.

Vi som organiserat årets Eurovisionsports har varit:

  • Pia Molinder, Supporttekniker i 42424
  • Are Nundal, Programbeställare
  • Åsa Paues, Kommunikationsansvarig Nöje/Livsstil/Fakta
  • Maggan Cruseman, Friskvårdskonsulent på Friskvården
  • Maurice Mogard, Musiktekniker SR Sthlm
  • Anders Sundqvist, NM Distribution

Fakta:

Eurovision Sports är en årligen återkommande tradition och startade i Vars i Frankrike 1971. Under en vecka i mars träffas medarbetare inom tv- och radiobolag från ett tiotal europeiska länder för att umgås och åka skidor.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta