18 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lars Helander med Nobelpristagaren i litteratur 1996, Wislawa Szymborska.

Lars Helander med Nobelpristagaren i litteratur 1996, Wislawa Szymborska. (Foto Michael Stankowski)

Publicerad 21 augusti 2017 10:55 - Uppdaterad 21 augusti 2017 11:03

In memoriam: Lars Helander

Lars Helander var en av SVT:s klassiska kulturproducenter. Ingen som tittade på kulturprogram under 70-, 80- och 90-talet kan ha missat hans namn.

Lars var en av alla de som anställdes på televisionen i samband med TV2-starten år 1969. Då kom han hit med en fil.mag. i bl a litteraturhistoria. Dessutom hade han studerat amerikansk litteraturhistoria vid Princeton University. På den tiden var det självklart att televisionens kulturproducenter var akademiker.

Men Lars var inte någon insnöad bokmal. Han älskade att leka och hitta på saker, helst ihop med kulturredaktionens duktiga fotografer och klippare. Den leken resulterade i en rad lustfyllda, kunniga och vackra tv-program.

Lars Helander var programledare för kulturmagasinet Gyllene snittet, men oftast höll han sig diskret bakom kameran. Han utvecklade och producerade flera framgångsrika programserier, som Berättelser ur bakfickan (1985-86) och Sju pojkar (1991), där bl a Torgny Lindgren berättade om sin uppväxt. I allt Lars producerade stod berättelsen i centrum.

Många tv-tittare minns säkert hans porträtt av Nobelpristagarna i litteratur. Under tre decennier intervjuade han över tjugo litteraturpristagare. De flesta svarade uppriktigt på Lars återkommande fråga: ”Vilken var ditt livs viktigaste kyss?”. Den första Nobelpristagaren han porträtterade var Heinrich Böll 1972, och den sista var Gao Xingjian år 2000, året innan han gick i pension.

Lars älskade att resa, och det gjorde han mycket sen han blev pensionär. Ofta gav han sig ut i Europa med ryggsäck, och hamnade på platser som ingen av oss stugsittare ens hört talas om.

Av resorna blev det ännu fler berättelser, som han gärna delade med sig av, t ex på Facebook.

Mig bjöd han på lunch en gång om året för att få höra om allt som hänt på Kulturavdelningen och SVT sen sist. Han var alltid nyfiken och engagerad.

Mitt sista mejl från Lars är daterat den 21 juni. Då hade vi misslyckats med att hitta ett lunchdatum före semestern, och enades om träffas i augusti istället – men när augusti kom var Lars borta. Den 29 juli, efter att han simmat, cyklat och läst som vanligt, stannade hans hjärta. Vi är många som saknar honom.

Det sista mejlet jag fick, avslutar Lars Helander med raden ”Bis härnext, stora gokramen!”

Stora gokramen till dig också, Lars - från oss alla på kulturavdelningen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta