18 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Christoffer Barnekow (foto: Foto: Claudio Bresciani/TT)

Publicerad 18 januari 2018 19:20 - Uppdaterad 18 januari 2018 19:58

In memoriam: Christoffer Barnekow

Han lämnade oss mitt i steget, fylld med nya idéer och projekt.

Jag hade glädjen att arbeta med Christoffer Barnekow i flera program. Han var alltid på G, intresserad av andra människor och företeelser, alltid beredd att möta det okända och lära nytt.

Jag tror att det bland annat var hans prestigelöshet som gjorde honom så omtyckt. Han var aldrig rädd för att visa sig okunnig och han kunde som ingen annan ställa ”dumma frågor”. Ingen kunde heller som Christoffer ge förvåningen ett ansikte när han fick veta något som han inte haft en aning om.

Vi gjorde bland annat ett antal temakvällar tillsammans där vi tog upp så vitt skilda ämnen som styckmord, dödsstraff, Greta Garbo och sömnlöshet. Det senare ämnet låg Christoffer nära eftersom han själv hade svårt med nattsömnen och han lät i programmet lägga in sig på en sömnklinik för att reda ut problemet.

Även om konst var hans stora intresse och specialområde så var han också en av televisionens verkliga allätare och allkonstnärer. Det var Christoffer som tillsammans med Staffan Westerberg gav en hel generation mardrömmar med serien Vilse i pannkakan.

Han arbetade som reporter och programledare i vitt skilda program, gärna i direktsändningar och han kastade sig totalt orädd in i helt nya sammanhang. Som när han arbetade tillsammans med komikerparet Anders och Måns eller i den svensk-danska serien I sanningens tjänst där han också spelade en roll tillsammans med sina danska vänner Poul Nesgaard och Elith ”Nulle” Nykjaer.

Den serien gjorde honom känd i Danmark och jag minns en gång i Christianshavn när vi rekade inför ett program och några grönländare utanför Irma-butiken pekade på Christoffer och sa till varandra: ”Se, där går han, den där svensken”.

Rollen som ”den där svensken” fick en fortsättning när han iklädd sin karakteristiska långa rock åter tillsammans med Nulle utforskade åldrandet i serien Livshunger.

Hans sista stora projekt var serien Arkitekturens pärlor där han tillsammans med Martin Rörby förundrades över byggnadskonsten i 65 kortare filmer i Go’kväll.

Med Christoffer Barnekow har en av televisionens stora personligheter lämnat oss och jag vet att han är saknad av många både framför och bakom tv-rutan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

28 gillar detta