21 januari

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Förra årets danska julkalender Tidsresan.

Förra årets danska julkalender Tidsresan. (Foto: Tine Harden)

Publicerad 18 december 2015 10:37

Danska julkalendrar exportsuccé

DR har på senare år sålt flera av sina julkalenderserier till andra länder. Den även via SVT välkända ”Pakten” är det främsta exemplet.

Förra årets julkalender i DR ”Tidsrejsen” ska nu visas i flera stora länder, bland annat Tyskland och Frankrike. Bl a ska ARTE visa serien och även kanaler i bl a Norge, Island och Estland kommer att visa Tidsresan.

– Det är en rätt ny tendens att våra julkalendrar kommer ut i världen och jag tror det hänger ihop med att DR de senaste åren utformat dem som rena dramaserier, säger Helene Aurø på DR Salg.

I de flesta länder som köper är det dock inte fråga om att visa serierna de närmaste 24 dagarna före jul utan som ett slags generella vinterserier.

Pakten

”Pakten”, 2009 års danska julkalender som även uppskattats av SVT:s publik är den främsta exportframgången hittills och försäljningen av den fortsätter till fler länder.

Vartannat år är julkalendern i DR en repris och vartannat är den nyproducerad. Årets kalender ”Absalons hemmelighed” sändes första gången 2006 och repriserades även 2010.

– Den har blivit en modern julklassiker, förklarar Henriette Marienlund som är DR1:s kanalchef.

Nästa års julkalender

Nästa års julkalender i DR är redan under produktion. ”Den andra världen” är ett äventyr om tonårssystrarna Sara och Anna och deras första steg in i vuxenvärlden. På ett dramatiskt sätt separeras de från varann och de måste kämpa för att återförenas.

En julkalenderhistorisk dansk utställning visas på Post & Tele Museum i Köpenhamn fram till den 30 december. Adressen är Købmagergade 37, för övrigt samma hus där DR startade 1925

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör