21 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sam Edward P4 Kronoberg, Växjö.

Sam Edward P4 Kronoberg, Växjö. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Publicerad 2 oktober 2017 11:52 - Uppdaterad 3 oktober 2017 11:21

P4 Kronoberg startar nyheter på arabiska

Lokala nyheter och samhällsinformation på arabiska ska göra livet enklare för bland andra nyanlända i Småland.

På arabiska sänder Radio Sweden på Sveriges Radio redan nyheter men fokus ligger där på nationella och internationella händelser.

– Vi identifierade att det även finns ett behov av nyheter och samhällsinformation som är lokalanpassad, säger Ulf Myrestam som är kanalchef för P4 Kronoberg.   

Även samhällsinfo och berättelser

De lokala nyheterna ska hämtas från det ordinarie P4-nyhetsflödet. Ett urval översätts och sammanfattas ett par gånger i veckan som ljudfiler, vilka läggs sedan upp på en särskild sida på Sveriges Radios webb.

Som komplement till nyhetssammanfattningarna kommer det även finnas anpassad samhällsinformation om till exempel hur det går till att ta svenskt körkort, hur man får sin utbildning från hemlandet validerad och översatt till svenska eller hur man söker vård på rätt sätt. 

En tredje del i publiceringarna på arabiska blir positiva berättelser från personer som på olika sätt lyckats etablera sig i Sverige, skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande. 

Ska även pusha

Ansvarig projektledare för de arabiska publiceringarna blir P4 Kronobergs Sam Edward som flydde från Syrien för sju år sen. Han har själv upplevt de svårigheter som det kan innebära att etablera sig i ett nytt land.

–Innan man har hunnit lära sig språket är man ofta utlämnad till information från lokala nätverk. Men det är mycket viktigt att det utöver nätverken även finns oberoende och pålitliga informationskällor att vända sig till.  

Sam säger också att ett annat syfte är att pusha folk att jobba lite hårdare för att förverkliga sina drömmar.

– Vi lyfter fram personer som har lyckats i Sverige genom de här porträtten och vi vill presentera Sverige för nyanlända och flyktingar på ett enkelt sätt, på ett sätt så att man förstår vad det är som gäller och vad det är som händer, säger Sam Edward.

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

1 gillar detta