21 januari

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 29 november 2017 10:22

Scherman: - Privatisering av TV2 kan leda till sämre program

Förre TV4-chefen Jan Scherman var inbjuden till ”Borgen” i Köpenhamn häromdagen för att delta i en hearing gällande danska TV2:s framtid.

En försäljning av den statsägda, kommersiella danska TV-kanalen TV2 har – från och till – varit diskuterad sen länge men frågan aktualiserades när den nuvarande borgerliga regeringen kom till makten för ett år sen och meddelade att en försäljning av kanalen stod på dagordningen. Hur en sådan skulle kunna gå till undersöks just nu av statens jurister.

Varning från Scherman

De danska socialdemokraterna och tankesmedjan Cevea anordnade i tisdags en hearing på Christiansborg i syfte att få fler perspektiv på vad en försäljning skulle kunna innebära. En av de inbjudna var Jan Scherman, TV4:s vd 2001-2011.

–Ett privat bolag ska ge vinst. I hårda tider betyder det att programmen drabbas. I Sverige stängde TV4 nyhetskanalen och 25 lokala stationer som inte gick med vinst, sa Scherman och tillade att offentligt finansierad public service är viktigare än någonsin.

DR kanske berörs

Den danska medieutredningen föreslog förra hösten, som ett av flera alternativ, att danska staten säljer TV2 och att dansk public service koncentreras till DR samt att TV2-regionernas nyhetsverksamhet skulle överföras till DR därmed förstärka DR:s regionala nyhets- och aktualitetsbevakning.

En tänkbar köpare till TV2 är den danska mediekoncernen Egmont som redan äger norska TV2.

Socialdemokrater kritiska

De danska socialdemokraterna är skeptiska till att staten säljer ut TV2 till privara intressen. I stället vill partiet att staten utreder om inte majoritetsägandet av TV2 kan läggas i en oberoende stiftelse, ungefär som det stora Carlsbergs-bryggeriet sedan länge ägs av en fond.

Statsägd kommersiell PS

Danska TV2 är något så märkligt som ett statsägd kommersiellt TV-kanal som – trots att den numera är en betalkanal – ännu betraktas som public service, samtidigt som huvudkonkurrenten är det ursprungliga danska PS-bolaget DR. TV2 har idag utöver sin huvudkanal sex nischkanaler och drygt 1 200 anställda.

Skulle öka mångfalden

TV2 startades 1988 för att öka mediemångfalden i Danmark, inte minst gällande nyheter. Regionala nyheter och program var en annan viktig uppgift för TV2 från starten liksom att erbjuda ett nytt danskt alternativ till utländska kabel- och satellitkanalers utbud av underhållning, serier mm. 

När TV2 grundades var det som en självägande institution men sedan 2003 är TV2 helägt av danska staten. De första initiativen från statens sida att sälja hela eller delar av TV2 togs redan år 2004.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör